Phytolamps za sadnice i plastenika. Phytolamps i fitosculptori za unutrašnje bilje

O čemu se često pitaju


Mogu li koristiti LED trake?

- Ne, vrlo su slabi, stvoreni za dekorativno osvjetljenje i nisu spremni dati biljci puno svjetlosne energije. A spektar uopšte nije za postrojenja - već je testiran.

Koliko phytolamps je potrebno za sadnice?

- Sve pojedinačno. Ako govorimo o najčešćim fitolamima za E27 kertridž (po pravilu, oni su ocenjeni na 15 i 36 vati), a na prozoru su vam potrebne 2-3 lampe. A ako su sadnice daleko od prozora, onda iz izračunavanja - jedna lampa E27 na odjeljak od 50 x 50 or 70 x 70 cm (u zavisnosti od snage lampe).

Koliko LED dioda troši LED?

- Sve zavisi od specifične lampe. Bolje je pitati prodavca, ali u svakom slučaju LED dioda - jedan od najekonomičnijih svetlosnih izvora. I važno je razumjeti: oni imaju nominalnu snagu i postoji stvarna potrošnja energije. Na primer, fitolamp od 15 vati (nominalno) troši samo 7-8 vati električne energije. To je zbog činjenice da LED dioda se obično ne napaja sa punim kapacitetom.

Da li je moguće samiti fitolamp?

- Da, lako je. Dovoljno je kupiti phyto-LED i vozač (napajanje za njih) i spajiti ih. Ponekad možete uštedjeti do 50% cene gotovog lampe.

Phytolamps za staklenika uglavnom se koriste u zimskom periodu kako bi se biljke proširile na lagan dan do 12-16 sati. Fito-luminarije se koriste za osvetljavanje sadnica u proleće. Postoje i druge oblasti primjene: za sobne biljke (uglavnom za orhideje) i kaktus, akvarija, mini-plastenika (oni grouboksy), ali to je posebno pitanje.


Šta trebate znati o fitolampama

Phytolamps se koriste za osvetljavanje sadnica i kuća, kao i za povećanje sunčevog dana, ali ne mogu u potpunosti nadoknaditi prednosti sunčeve svetlosti. Zato dajte zelenilu više sunčeve svetlosti.
Boja sjaja sijalice (koju boju svetli sijalica) ne odražava raspon boja u spektru. Drugim riječima, sijalica sa plavim svjetlom možda neće raditi u plavom spektralnom opsegu. Zato neka boja svetiljke ne dovede do zablude. Ovo je grafički prikazano ispod, ljudsko oko ne vidi one talase koje "vide" biljke.

Najopopularniji phytolamps za biljke među amaterima su luminescentne i LED lampe, među vlasnicima velikih plastenika su popularne natrijumove i LED lampe.


Da li su neophodni fitolemi?

Naravno, postoje skeptici koji veruju da takve lampe ne rade ništa, a ovo je samo prilika da se kupi novac.
Kritike o fitolamima na forumima su prilično dvosmislene. Većina veruje da fito-luminarije imaju pozitivan efekat, koji se izražava ubrzanim rastom, promjenom boje biljaka i zdravije vrste sadnica. Međutim, najviše je primećeno različito dejstvo uticaja na biljke, posebno onih koji su osvetljavali nekoliko vrsta biljaka ili kućnih boja. Dio biljke počeo je da se ističe naviše drug
Skeptici ne primećuju takva poboljšanja, ali pitanje: da li su imali biljke sa kojima je bilo moguće upoređivati ​​rezultat sa fitolampama, odgovor je obično negativan.


Ali čak iu slabim argumentima skeptika, o čemu treba razmisliti. Na kraju krajeva, odnos cena jednostavnih sijalica i fito-lampe je vrlo sumnjiv. Da li je vredno kupiti skupe lampe i fitopanele za beznačajno ubrzanje rasta sadnica? Grubo govoreći, za cenu fitosuplica možete kupiti iste voće ili povrće godinu dana. Za velike plastenike - drugo pitanje.
Takođe, u pregledima je često krivio fitolampe u veoma čestim kvarima.

Experimenti sa fitolampom

Skali eksperimenata sa savremenim lampama, nikada nisam pronašao (i želeo bih da nađem). Samo amaterski eksperimenti.
Ako vjerujete jednom farmeru, onda ispod fitolamena, crni luk brže raste 5 cm dnevno.Evo jednog od amaterskih eksperimenata sa fitolampom, njegovi rezultati su sumnjivi (nakon svega to je učinjeno na internetskoj web lokaciji), ali ipak. Koristili smo 2 crvene (680nm) i 1 plave LED (440nm), snaga je 3W.Phytolamps OSRAM FLUORA

Ove fluorescentne lampe su jedna od najpopularnijih među fitoskoljima. Cijena koju su imali prije skoka u dolaru bila je od 67 Hrivnia, sada su porasli u ceni do 100 Hrivnia po lampi. U većini velikih građevinskih radnji u Ukrajini prodaju se, pa se ne bi pojavljivali problemi sa kupovinom.Njegova popularnost kao fitolampOSRAM FLUORA zahvaljujući:

 • niska cijena;
 • pouzdanost;
 • najoptimalniji spektar boja među fluorescent nim sijalicama.

Iz minusa - lampa se mora mijenjati svake godine, nakon dvije godine crveni spektar nestaje i efikasnost lampe se smanjuje.
Manje popularni su sledeći fitolamps luminiscentni:OSRAM Sylvania, Sylvania grolux (Sylvania Grolux), sve vrste sijalica i lampePhilips,Hagen flora-glo (lampe za akvarijum),

LED Grow Light

Tačnije je nazvati ihLED Grow Light. Spoljno, uobičajene LED diode sa LED rastom ne mogu se razlikovati, mogu biti označene samo polaritetom.Da kupi fito LED (ne lampe), potrebno je da kupite lampu ukazuje na valne duljine od 660 nm i 440 nm, kao i potvrdu navodeći (ako važećim standardima EU i Sjedinjene Države, Kina nema). Kristal LED-a takođe se ne razlikuje, u slučaju plavih 440 nm - prozirnog kristala, a crvenim 660 nm - tamno crvenim kristalom.Najvažnija stvar koju treba da razumete jeste da sve LED diode nisu pogodne za rasvjetu! Zahteva LED diode snage vi 1 od 1 W iradeći u monohromnom fitospectrumu (660 nm i 440 nm), najčešće su diode na zvezdanoj ploči. Zato sam oprezan zbog skupih fitopanela nepoznate proizvodnje, jer mogu staviti najjeftinije obojene LED diode sa nultim efektom za biljke. Takođe nije pogodan za rasvjetu obojene durlayt trake. Kao što se to radi od LED-a samog phytolamp-a - hajde da razgovaramo u posebnom članku.Jedan od zanimljivih načina za korištenje LED svjetla: led i plave spektra su naširoko koristi u plastenicima Holandije, kako bi se "usporiti" rast boja do određenog datuma.
Diodne lampice za biljke imaju sledeće prednosti:

 1. Oni su najkompaktniji.
 2. Pouzdan, u poređenju sa drugim sijalicama.
 3. Najtrajnija.
 4. Svetiljke ne proizvode toplotu, što znači da se oni mogu staviti na biljke, tako da možete uštedjeti na snagu lampe.
 5. Dozvolite stvaranje sistema osvetljenja za određene spektre.Na kraju,

Ako nemate novac, onda kupujete jeftine sijalice za osvetljenje biljke. Istovremeno, vi plaćate struju i vremenom trošite novac na zamjenu lampi. Kupujući skupe svetlosne diode, s vremenom se isplatite zbog trajnosti i energetske efikasnosti.

Za sadnice:

 1. Ako niste ubeđeni u korist fitolampa, ali morate olakšati sadnju - kupitikonvencionalne fluorescentne cijevi (žarulje ne mogu se koristiti).
 2. Ako želite da isprobate efekat fitolamina na sadnice - kupiteOSRAM FLUORA (Osram flora). Ako vam rezultat odgovara - idite on LED diode.
 3. Fitopaneli suviše skupo za ljubitelje, a područje osvjetljenja je malo. Kvalitet je i upitan. Najbolja opcija ako želite LED lampe za sadnice, -domaća traka na diode koje emituju svetlost.


Phytolamps za rasvjetu plastenika:

Postoje samo dve opcije - LED osvetljenje i visokotlačne lampe.
Za razliku od ljubavnici, poljoprivrednici mogu ulagati pristojan iznos novca, čak i na skupe fito LED

 1. Natrijumske lampe visokog pritiska DNaT, DRiZ.
 2. LED traka.

Neka bude fitosvet!

Danas, pod uglom fitolamina za sadnice, u 90% slučajeva se prodaju obične sijalice sa lepim etiketama koje nisu bolje od jednostavnih sijalica. Proveriti ovo bez posebne opreme je nemoguće, a ljudi kupuju mačku. Pitali smo savet stručnjaka - kako razumjeti obilje ponuda? A šta je potrebno za sadnice?

Zašto je toliko važno osvetliti sadnice?

Ispitano u praksi: korijen sistem sadnica sa dobrom svetlostom može biti 3-5 puta bolje razvijen, što će direktno uticati na stopu njegovog rasta kada se sadi na otvorenom tlu. Ona brzo apsorbuje vodu i hranljive materije. Vrtari koji su probali dobre "bikolore" fitolampe, često dele svoje utiske da su dobili novi nivo sjemenja i žetve.
DNAT, DRI i druge sijalice sa gasom za pražnjenje često se koriste u velikim plastenicima kao jeftini i moćni izvor svetlosti. Ali kod kuće su veoma gladi za struju, vrlo su topli i ne treba ih obesiti blizu biljke. Spectra za sadnice nije idealna. Ne bih preporučio da ih koristim kod kuće.
LED lampe i aparati su najsavremenije rešenje. LED diode vam omogućavaju da dobijete bilo koji spektar, oni su ekonomični i efikasni. Ali na tržištu ima puno pseudo-fitolamaca, pa je bolje kupiti u pouzdanim kompanijama. Moj savjet - pitajte prodavca i spektar lampi potvrde. Za sadnice, "bikolor" lampe su optimalne, gdje se koriste specijalne svetleće diode (talasna dužina crvene 660 nm and plava 450 nm). Odnos crvene i plave je 4: 1 i 3: 1.


Na slici - primer sadnice, uzgajane pod specijalnim lampe i uobičajene kineske crveno-plave lažne. Rezultat fluorescentnih sijalica obično nije bolji. Takođe možete videti video testa ovog semena gde sam uporedio efekte različitih u spektru sijalica. Sve je jasno i jednostavno.


Andrej Borisov, stručnjak za web sajt kompanije za fitosvetljenje


Phytosvet (ili specijalizirano svetlo za biljke) je nova industrija koja u poslednjih nekoliko godina ubrzava. Naučnici su otkrili da različiti spektri svetlosti imaju različite efikasnosti za biljke. Bilo bi bezobzirno da se ne koriste ove mogućnosti.

Šta vam treba sadnica?
Glavni spektri su crveni i plavi, a ne samo crveni i plavi, već prilično specifični spektri crvene i plave (660 i 440-460 nm). Na primer, tipična crvena LED dioda ima spektar od 630 nm i nije pogodna za fitolampe. Ovde, najčešće, postoji prevara kupca, jer je nemoguće razlikovati 630 and 660 nm crvenog spektra.

Šta bolje sija?
Normalne žarulje za žarulju nisu pogodne za biljke. Ni pod kojim okolnostima! Luminescentne i energetske štedljive sijalice (ESL) - ovo nije idealan izvor svetlosti za sadnice, iako se može koristiti. Oni imaju plavi spektar, ali ima malo crvene boje, a to nije spektar koji vam je potreban.Ako primenite fluorescentnu lampu ESL, onda preporučujem izbor lampi toplog svetla (2700-3200K) i stavljanje ih bliže biljci. I nemojte biti skriveni, takve sijalice treba puno. Koliko? Ako je svetlo na prozoru, onda vam treba 35-50W za svaki kvadratni metar. Ako je osvetljenje u sobi, daleko od prozora, onda 100-150 W po kvadratnom metru. Ako je manje - to će takođe rasti, ali još gore.

Vazna tačka - fosfor (svetlost supstance u lampi) brzo gori, a nakon 5-7 meseci takve lampe su manje efikasne.

 • Mogu li koristiti LED trake?

Ne, vrlo su slabi, stvoreni za dekorativno osvetljenje i nisu spremni dati biljci puno svjetlosne energije. A spektar uopšte nije za postrojenja - već je testiran.

 • Koliko phytolamps je potrebno za sadnice?

Sve pojedinačno. Ako govorimo o najčešćim fito-lamelama za E27 kertridž (po pravilu su ocjenjene na 15 i 36 W), onda na prozoru trebate 2-3 lampe. A ako su sadnice daleko od prozora, onda iz obračuna - jedna lampa E27 na parceli od 50x50 ili 70x70cm (u zavisnosti od snage lampe).

 • Koliko energije konzumiraju LED fitolameri?


Za i protiv

Pošto ovaj pronalazak još nije postao široko rasprostranjen, neophodno je razumeti da li je vrijedno vaše pažnje i potrošenog novca. Hajde da bliže pogledamo sve prednosti koje imaju LED biljni fitolamps.

 1. Koncentracija zračenja u željenom pravcu. Za razliku od običnih sijalica, svetlost se ne raspušta kroz sobu, ali deluje namerno na cvetu. Zbog toga temperatura u prostoriji ostaje nepromenjena, a postrojenje dobija potrebnu količinu toplote.
 2. Trajnost. Možete biti sigurni da će vam uređaj dugo trajati. Vek trajanja kvalitetne sijalice prelazi 50.000 sati! Čak i ako ga koristite 15-16 sati dnevno, onda će vas zadovoljiti 11 godina.
 3. Jednostavnost upotrebe. Designed nezahteva posebna znanja i opremu za instalaciju, tako da neće biti problema sa instalacijom.
 4. Sposobnost podešavanja intenziteta. Ova funkcija će vam omogućiti da prilagodite svetlost različitim periodima rasta.
 5. Mala potrošnja energije. U uslovima stalnog povećanja tarifa ovaj indikator je važan.
 6. Energetska efikasnost. Uski emisijski spektar LED lampe stvara najbalansiraniji fluks koji određuje njihovu efikasnost.
 7. Sigurnost. Ne brinite o činjenici da fitolamp "gori" lišće, jer LED žarulje ne zagrevaju iznad 55 ° C. Oni su bezopasni za ljude, jer ne sadrže štetne supstance.
 8. Estetika. Ovakvo osvetljenje će dodati ugodnu sobu i učiniti atmosferu romantičnijom.

Da li ovakvo čudo ima bilo kakvih nedostataka? Nažalost - da. U ovoj fazi, kada obim primene još nije dovoljno razvijen, cijene ovih proizvoda su dosta visoke. Ali, s povećanjem potražnje, roba postaje jeftinija.

Lokacija:

Kao što je gore navedeno, ove vrste svetiljki ne rasute svetlost, odnosno, svetlosni tok ide namjerno duž naznačene trajektorije. U tom pogledu, oni treba da budu smešteni u blizini biljaka. Optimalno rastojanje je 15-30 cm. LED-fitolepi za biljke mogu se fiksirati na užad Ako je to pitanje drveća ili grmlja, onda je uređaj bolje postavljen ispod njih.

Svako zna da biljne ćelije, pomoću energije svetlosti apsorbirane listovima, pretvaraju ugljen-dioksid i vodu u organske supstance: šećer i skrob. Ovo je proces fotosinteze. Život biljaka, njihov pravilan rast i razvoj direktno zavisi od toga. Prirodna svetlost poseduje samo svoj intenzitet i spektralni sastav. U svakodnevnom životu, uređaji za osvetljenje imaju spektar daleko od onog koji zrači sunce. Da se maksimalizuje asortiman veštačkog svetla prirodnim izmišljenim fitolamima - LED (led) svetiljkama, što se danas lako može ručno rukovati.

Svaki proizvođač i povrtar znaju da neki usevi zahtevaju kultivaciju u hladu, drugi preferiraju difuzno osvetljenje, a treći zahteva sunčan puni dan svetlosti. Tokom cele godine potrebno je dovoljno

Zimi imaju deficit svetlosti zbog pretežno oblačnog vremena i kratkog dnevnog svetla. To je očigledno karakterističnim osobinama: mladi listovi se ne razvijaju, a kod odraslih boja postaje tačniji, donji listovi suvi i padaju, internodovi se produžavaju. Stabljika sadnica postaju krhka, snažno su istegnuta. Za razvoj cvijeća, ukrasnih biljaka, sadnica u nedovoljno osvijetljenim prostorijama i zimi nisu se zaustavili, koristite veštačko osvjetljenje. Najprikladnije za ovo su phyto LED lampe. Oni su sposobni da stvaraju svetlost, vrlo slična svojstvima na sunčevoj svetlosti. Kupovinom ili sakupljanjem sa svojim rukama ovaj uređaj, možete postići punopravni rast biljaka tokom cele godine.

Svetleće fito lampe za biljke

Led lampe aktiviraju proces fotosinteze zasićenih zelenih ljubimaca sa korisnim supstancama: proteini karotenoidi, vitamin E, promovišu nastanak korena.

Glavne tehničke karakteristike

Phytolamps su složeni uređaji

 • snaga;
 • osvetljenost;
 • boja zračenja;
 • ukupne dimenzije;
 • ugao i područje osvetljenja;
 • opseg radne temperature;
 • zagrevanje kućišta;
 • napon napajanja;
 • vijek trajanja.

Proizvodnja kod kuće

Poznavajući osnove elektrotehnike i poseduju potrebne komponente, možete sami sakupljati fitolampe. Sljedeće sirovine će biti potrebne:

 • fito svetleće diode: 3 crvene sa naponom from 2.2 V. i 10 plava na 3.6 V;
 • strujni stabilizator - drajver za 15W / 350 mA;
 • baza lampe, na primer, aluminijumski profil;
 • superglicer ili toplo taljenje;
 • 40 W lemilice za lemljenje;
 • nekoliko komada izolirane žice;
 • kabl sa viljuškom.

Plave i crvene LED diode za kućni fitolamp

Naredba rada

 1. Označimo olovkom na profilu tačke pričvršćivanja fito LED; lepiti ih, uzimajući u obzir polaritet. Nanesite lepak na ivicu LED podloge.
 2. Pod nogama LED lepka mala komada trake ili trake da se izbegne zatvaranje kontakata na profilu.
 3. Kontakti spojimo sa komadima izolovane žice pomoću lemilice za lemljenje.
 4. Na izlaz drajvera pričvrstite kabl sa utikačem, a na drugi kraj spajdera LED savija.
 5. Fitolamp proizveden sopstvenim rukama je spreman.

Obim primene

Uz uspjeh LED svjetla koji se koriste za uzgoj usjeva, u cvjećarstvu, čak i za floru akvarijuma. Phytolamps se koriste za zatvorene biljke, vrtne plastike ili industrijske plastenike agrokompleksa.

Brzo rastuća potražnja za rasvjetom leda doprinosi obostranom razvoju ove industrije. Primjenjujući sijalicu koja je kupljena ili sastavljena s vlastitim rukama, razmislite o nekim tačkama:

 • za uzgajanje kalupa, svetlost je potrebna svakog sata, nakon svega toga se osvetljenje smanjuje na 16 sati, a zatim na 14 sati dnevno;
 • biljke, čiji svetlosni dan oblikuje fitosuku, dovoljno je desetočasovno osvetljenje dnevno;
 • mnoge vrste cveća preferiraju da njihova svetlost pada odozgo, što im omogućava da uštede energiju da promene nagib listova na svetlost.

Prednosti korišćenja

Žarulje od žarulja nisu pogodne kao pozadinsko osvetljenje za biljke. Oni imaju slabu svjetlost i vrlo su vrući. Phytolamps su najefikasniji, izdržljivi, prilično skupi, ali se brzo isplatiti. Može se nazvati veštačkim suncem. Zove se LED, jer sijaju zrakom, to jest po pravilu. Phytolamps imaju ljubičasto-crveni sjaj, zbog spektra zraka dve boje: plava i crvena.


Koristi od fitolamena u rastućim sadnicama

Neobično za ljudsku percepciju, ljubičasta boja je idealna za rast zelenih površina. Duljine svjetlosnih talasa daju se u karakteristikama fito-osvetljivača. Plavi talas bi trebalo da ima dužinu od 445 nanometara, crvena - 660. Ovo su optimalni spektri za biljke. Nedostat crvenog spektra će dovesti do pogoršanja cvetanja i plodova, a plavog - is istanica stabljika, to takođe treba uzeti u obzir ako ste odlučili da napravite lampu sa svojim rukama.

Principle rada

U fitosanici koristimo phyto LED diode od različitih parametara, koji su neophodni za 100% percepciju veštačkog osvetljenja kod zelenih kućnih ljubimaca. Daju talasne talase u rasponu od 400 to 730 nanometara. Fito svetleće diode različitih boja i talasne dužine svetlosnih talasa u agregatu daju radijaciji uticaj na različite aspekte rasta biljaka:

 • crvena boja proizvodi hlorofil A, neophodan za rast listova i stabljika;
 • plava boja - hlorofil B, odgovoran za razvoj korena;
 • formiranje fitohormona stimuliše zaštitne funkcije;
 • ultraviolet pruža otpor na niskim temperaturama;
 • infracrvena svjetlost ubrzava metabolizam.

Vazno je odabrati pravu kombinaciju boja fito LED dioda u lampe napravljene sopstvenim rukama.

Prednosti i mane

Postoje sljedeće prednosti korišćenja LED lampe:

 • direktnost svetlosnog zračenja;
 • energetska efikasnost: zbog uskog emisionog spektra, svetlosni fluks je maksimalno efikasan, vrednost efikasnosti dostigne 96%;
 • ušteda energije: ušteda energije dostigne 70 posto; izlaz svjetla od phyto LED a je mnogo puta veći od konvencionalne ili čak i sijalice koja štedi energiju;
 • jednostavna upotreba: nema potrebe za kupovinom reflektora, hladnjaka, kertridža sa mrežnim priključkom, zaštitnog stakla;
 • trajnost: izračunat za više od 50 hiljada sati kontinuiranog rada;
 • ekološka kompatibilnost: apsolutno sigurna za ljude i životnu sredinu, ne sadrži opasne materije i živu;
 • bezbednost: temperatura grejanja ne prelazi 55 stepeni, pa se biljke ne pregrejavaju; Čak i sa vodom, lampica nije eksplozivna.
 • podesavanje intenziteta sjaja

Prilikom upotrebe upaljača, osoba može podesiti osvetljenje, odnosno sila rasta zelenih kućnih ljubimaca. Sa takvim fito osvjetljenjem, vlažnost i temperatura su stabilni, potreba za herbicidima je smanjena, potreba za navodnjavanjem je smanjena, što znatno pojednostavljuje rastući proces.

Nedostaci su visoki troškovi lampice, ali se brzo isplaćuje zbog dugovečnosti, profitabilnosti, rastu prinosa usjeva.

Proizvodnja fitolampa sa vlastitim rukama koštaće mnogo manje od svoje kupovine.

Šta tražiti prilikom kupovine

Da biste izabrali Sticanjem toga, potrebno je uzeti u obzir niz kriterijuma:

 1. Namena upotrebe: plastenika, staklenika, stanova ili nestambenih prostorija, zimskih vrtova.U zavisnosti od mesta primene, izabrana je fito-lampe određene veličine i tipa.
 2. Područje osvetljenja.
 3. Ugao incidencije svetlosti.
 4. Emisija boje i svjetlosti.
 5. Trajanje osvetljenja.

Pri kupovini takvih lampe, potrebno je obratiti pažnju na njihov sjaj. Mora da je glatko, treperi. Ovo je jedan od glavnih pokazatelja kvaliteta uređaja, njegovog izdržavanja.

Opcije lokacije

Lampe kupljene ili proizvedene sopstvenim rukama instaliraju se praktično blizu plantaža, s obzirom da je svetlo iz nje strogo pod određenim uglom.

Idealno je opcija osvetljenja sa vrha. Kada se postave sa strane, biljke će se savijati prema izvoru svjetlosti. Da bi se obezbedilo ravnomerno osvetljenje, moraju se periodično okretati. Listopadne biljke nalaze se na udaljenosti od 10-20 cm od lampe, i cvjeta -. 20-40 cm Upotreba lažne fitolampy jednostavno odabrati željenu dužinu uz pomoć užadi.

Lokacija lampice je takođe važna za stvaranje vizuelnog efekta koji je ugodan za oči. Osvetljenje odozgo označava prostor male grupe biljaka. Opcija osvetljenja odozdo je pogodna za ukrasne grmlje i drveće. Prilikom postavljanja izvora svetlosti ispred biljaka, boje će biti jasno vidljive, a na zidu se reflektuje sjajan obrazac senke. Prvobitni efekat se dobija kada se lampica postavi pozadi, senke će biti vidljive na zidovima i plafonu sobe. Structura lišća, silueta malih biljaka, dobro je naglašena svetlom koja pada sa strane.

Dakle, kupljene ili proizvedene sopstvenim rukama, LED sijalice, kada se koriste, nadoknađuju biljke zbog nedostatka prirodnog svetla, pružaju povoljne uslove za uzgoj zbog prisustva write, asks, asks, as a picture, as a picture, and as a rule, as a rule

Related news

Phytolamps za sadnice i plastenika. Phytolamps i fitosculptori za unutrašnje bilje image, picture, imagery


Phytolamps za sadnice i plastenika. Phytolamps i fitosculptori za unutrašnje bilje 35


Phytolamps za sadnice i plastenika. Phytolamps i fitosculptori za unutrašnje bilje 71


Phytolamps za sadnice i plastenika. Phytolamps i fitosculptori za unutrašnje bilje 98


Phytolamps za sadnice i plastenika. Phytolamps i fitosculptori za unutrašnje bilje 37


Phytolamps za sadnice i plastenika. Phytolamps i fitosculptori za unutrašnje bilje 92


Phytolamps za sadnice i plastenika. Phytolamps i fitosculptori za unutrašnje bilje 21


Phytolamps za sadnice i plastenika. Phytolamps i fitosculptori za unutrašnje bilje 37